Upcoming courses

Σεμινάριο Αιγυπτιολογίας

Αλίκη Μαραβέλια

Έναρξη στις 6 Μαρτίου και για 20 εβδομάδες, 20 δίωρα μαθήματα

Κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην έδρα της Εταιρείας (Λητούς 1, Μαρούσι)

 

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας.

 

Ι. Περίληψη

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας και το Σπίτι του Αρχαιολόγου συνδιοργανώνουν ένα συναρπαστικό Σεμινάριο για τον αιγυπτιακό πολιτισμό, ένα ταξίδι γνώσεων και αρχαιοφιλίας που θα οδηγήσει τα συμμετέχοντα άτομα σταδιακά στην προσέγγιση του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που κυριολεκτικά «μαγεύει». Το Σεμινάριο, που από το 2012 (χρονιά που ξεκίνησε πειραματικώς στην Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και έως σήμερα παρακολουθήθηκε από εκατοντάδες σπουδαστές και σπουδάστριες, περιλαμβάνει 20 πλήρη δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα, με σύγχρονα διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα. Αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Αρχαιολόγου (στο κέντρο του Αμαρουσίου, πλησίον του σταθμού του ΗΣΑΠ) και θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου 2019.

 

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να «μυηθούν» από μία πεπειραμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Αιγυπτιολόγο στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και ιδίως στην ιερογλυφική γραφή, να γνωρίσουν την ιστορία, την τέχνη, τη θρησκεία, τη μουσική, την Επιστήμη (Βοτανική, Αρχιτεκτονική, Ιατρική, Ταριχευτική, Μαθηματικά, Αστρονομία) των αρχαίων Αιγυπτίων. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων. Το Σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε φοιτητές Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας ή Θετικών Επιστημών, όσο και στο ευρύτερο κοινό, σε «υποψιασμένους» ανθρώπους που αγαπούν και ενδιαφέρονται, εν γένει για την Αρχαιότητα, και για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

 

Στο Σεμινάριο θα διδάξει η Κα Αλίκη Μαραβέλια (Διδάκτωρ Αστρονομίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διδάκτωρ Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges, Καθηγήτρια της Αιγυπτιολογίας στο Λαϊκό πανεπιστήμιο Αθηνών, πρ. Ερευνήτρια του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών).

 

 

Egypt 680

  

 

ΙΙ. ΔΟΜΗ

1Μάθημα: Εισαγωγικά, το Ε.Ι.Α., σκοπός και περιεχόμενο του Σεμιναρίου, γνωριμία, προβολή ειδικής ταινίας (30 λεπτών) για την Αίγυπτο και τον Τουταγχαμών.

2Μάθημα: Εισαγωγή στην Αιγυπτιολογία και στους κλάδους της, η Γεωγραφία της Αιγύπτου, η θρησκευτικότητα των Αιγυπτίων και προβολή σύντομης ταινίας για τα αιγυπτιακά μνημεία.

3Μάθημα: Εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή Ιστορία και Ιστοριογραφία, πανόραμα της ιστορίας και των 30 Δυναστειών. Προβολή σύντομης ταινίας για την μάχη της Καδεσσίας ως case study.

4Μάθημα: Εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και γραφή.

5Μάθημα: Γραμματική 1. [Σημείωση: Έκαστο μάθημα γραμματικής συνοδεύεται από πολλά παραδείγματα επιγραφικής, αναγνώσεως επιγραφών, ασκήσεις, κ.λπ.]

6Μάθημα: Γραμματική 2.

7Μάθημα: Η τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου, εκτεταμένη εισαγωγή με πολλά παραδείγματα.

8Μάθημα: Γραμματική 3.

9Μάθημα: Γραμματική 4.

10Μάθημα: Η αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, το πάνθεον σε σχέση με την μονάδα, σχέσεις με τον Χριστιανισμό, κ.λπ.

11Μάθημα: Γραμματική 5.

12Μάθημα: Γραμματική 6.

13Μάθημα: Εισαγωγή στην βοτανική των αρχαίων Αιγυπτίων, φυτά, άνθη, θυμιάματα στην λατρεία, το κύφι, κ.ά. 20 λεπτά περ. επίδειξη διαδραστικού προγράμματος με αρχαία αιγυπτιακά δένδρα, φυτά, πτηνά και ζώα.

14Μάθημα: Γραμματική 7.

15Μάθημα: Η μουσική των αρχαίων Αιγυπτίων, η κοπτική μουσική, συγκρίσεις, ειδική ταινία (περ. 10 λεπτών) για την ανακατασκευή πνευστών, βάσει παραστάσεων και ακούσματα τόσο φαραωνικής όσο και κοπτικής μουσικής.

16Μάθημα: Ο θεσμός της Βασιλείας στην αρχαία Αίγυπτο και το φαραωνικό πρωτόκολλο.

17Μάθημα: Ιατρική στην αρχαία Αίγυπτο, Χειρουργική, φάρμακα, θεραπείες. Προβολή ειδικής ταινίας για τα αίτια θανάτου και την μη επεμβατική μελέτη της σορού του Τουταγχαμών μέσω αξονικής τομογραφίας.

18Μάθημα: Η Επωδός Προσφοράς, ταφικά έθιμα και οι επικήδειες μέριμνες στην αρχαία Αίγυπτο.

19Μάθημα: Οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου, κατασκευή, προσανατολισμοί, κ.λπ.

20Μάθημα: Η μαγεία στην αρχαία Αίγυπτο.

 

ΙΙΙ. Σύντομο Βιογραφικό

Η Αλίκη Μαραβέλια είναι Διδάκτωρ Αστρονομίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διδάκτωρ Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges (Γαλλία). Είναι Καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Επιστημονική Συνεργάτις του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει άνω των 110 εργασιών, άρθρων και βιβλίων. Το 2011 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας, του οποίου και είναι Πρόεδρος. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ασχολείται με Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχετικά με την Αιγυπτιολογία, την Αρχαιολογία, την Ιστορία, την Αρχαιοανθρωπολογία και την Αρχαιοαστρονομία.

 

ΙV. Ενδεικτική Βιβλιογραφία

 • BMD 1996= Shaw, I. & Nicholson, P. (eds). 1996. British Museum Dictionary of Ancient Egypt, London (AUC Press).
 • Faulkner, R. O. 1991. A Concise Dictionary of Middle Egyptian, Oxford (Griffith Institute, Ashmolean Museum).
 • Gardiner, A. H. 1964. Egypt of the Pharaohs, London (Oxford University Press).
 • Gardiner, A. H. 1988. Egyptian Grammar: Being an Introduction to the Study of Hieroglyphs, Oxford (Griffith Institute, Ashmolean Museum).
 • Hornung, E. 1967. Einführung in die Ägyptologie, Darmstadt.
 • Hornung, E. 1996. Conceptions of God in Ancient Egypt: The One and the Many, Ithaca & New York (Cornell University Press).
 • Hornung, E. 1999. The Ancient Egyptian Books of the Afterlife, Ithaca & London (Cornell University Press).
 • Kemp, B. J. 2000. Ancient Egypt: Anatomy of a Civilization, London (Routledge).
 • Lurker, M. 1986. The Gods & Symbols of Ancient Egypt: An Illustrated Dictionary, London (Thames & Hudson).
 • Maravelia, A.–A. 2002. “Ὅτι πλεῖστα θωμάσια <Αἴγυπτος> ἔχει καὶ ἔργα λόγου μέζω παρέχεται πρὸς πᾶσαν χώρην ... Egyptian Collections in Hellenic Museums: A Brief History and Some Pieces”, στο Ancient Egypt and Antique Europe: Two Parts of the Mediterranean World: Papers from a Session, held at the European Association of Archaeologists 7th Annual Meeting in Esslingen 2001 (Maravelia, A.–A., ed.), Oxford (Archaeopress / BAR International Series 1052), 15-29.
 • Mαραβέλια, Α.–Α. 2003. Ἡ μαγεία στὴν ἀρχαία Αἴγυπτο: Μεταφυσικὴ πεμπτουσία τῆς χώρας τῶν θεῶν, Ἀθήνα (Ἰάμβλιχος).
 • Mαραβέλια, Α.–Α. 2003. “Xρονολογικὸ μνημόνιο τῆς ἀρχαίας αἰγυπτιακῆς ἱστορίας καὶ τῶν φαραωνικῶν δυναστειῶν / Ἡ περίπτωση τοῦ φλαμινιανοῦ ὀβελίσκου”, Παρνασσός 45, 201-236.
 • Menu, B. 1989. Petit lexique de l’égyptien hiéroglyphique, à l’usage des débutants, Paris (Geuthner).
 • Menu, B. 1993. Petite grammaire de l’égyptien hiéroglyphique, à l’usage des débutants, Paris (Geuthner).
 • Quirke, S., 1990. Who were the Pharaohs?, London (BMP).
 • Reeves, N., 1990. The Complete Tutankhamun, London (Thames & Hudson).
 • Sauneron, S. 2000. The Priests of Ancient Egypt, Ithaca–London (Cornell University Press).
 • Wilkinson, R. H. 1992. Reading Egyptian Art: A Hieroglyphic Guide to Ancient Egyptian Painting and Sculpture, London (Thames & Hudson).
 • Wilkinson, R. H. 1994. Symbol and Magic in Egyptian Art, London (Thames & Hudson).
 • Wilkinson, R. H. 2007. The Complete Gods & Goddesses of Ancient Egypt, London (AUC Press).

 

V. Πληροφορίες

Έναρξη: 6 Μαρτίου 2019

Τόπος/Χρόνος: Λητούς 1, Μαρούσι, κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00

Περιορισμένος αριθμός θέσεων για αυστηρώς ολιγομελή επίλεκτα τμήματα. Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας (FCE) και η αποστολή σύντομου βιογραφικού και των λόγων για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, μαζί με τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για άμεση επικοινωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το κόστος καλέστε στο: 6981191480 [MONON 15:00-18:00]

 

Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας

 & http://hiegaker.wordpress.com

https://www.facebook.com/Hellenic-Institute-of-Egyptology-474773969572209/

 

Σπίτι του Αρχαιολόγου

 

Τηλ. 2106149103

 

 

  

 

 

Greeks: to where and from where? An archaeological and interdisciplinary search in space and time (Έλληνες: ποῖ δὴ καὶ πόθεν; Μια αρχαιολογική και διεπιστημονική αναζήτηση στο χώρο και το χρόνο)

Theodoros G. Giannopoulos

16 October - 18 December 2018, 10 lectures of two hours each, 20 hours total

Every Tuesday, 18:00-20:00

Τhe seminar will be held at the premises of the City Unity College (Syntagma, Thiseos 15-17, second floor, hall 203)

Tuition fees: 100-125 Euros

 

The seminar is organised in collaboration with Aegeus - Society for Aegean Prehistory (www.aegeussociety.org). It will be in Greek and it is addressed both to archaeologists and to the wider public.

 

Overview (in Greek)

Στο σεμινάριο αυτό των δέκα θεματικών ενοτήτων εξετάζεται το «από πού» (πόθεν) και το «προς πού» (ποῖ δὴ) των Ελλή­νων υπό ένα διαχρονικό και διεπιστημονικό πρίσμα. Τον κορμό της αφήγησης αποτελεί η πα­ρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστη­μονικών εξελίξεων για την προ­έλευση του ελληνικού πολι­τισμού μέσα από το σχετικό ερευνητικό έργο του ομιλητή. Παράλ­ληλα, η αναζήτηση της προέλευ­σης συνδυάζεται και με την εξέταση ορισμένων σημαντικών θεωρητικών ζητημάτων σε σχέση με την ελ­ληνική πολιτισμική ταυτότητα σε διαχρονικό και συγχρονικό επίπεδο. Αξιοποιώντας συνδυαστι­κά ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων από τον χώρο της αρχαιο­λογίας, της ιστορίας, της γλωσσολογίας, καθώς και της πολιτισμι­κής ανθρωπολογίας, γίνεται προσπάθεια να τεθεί μια νέα βάση για την κα­τανόηση όχι μόνο συγκεκριμένων πτυχών του παρελ­θόντος, αλλά και ορισμένων κρίσιμων παρα­μέτρων του αβέβαιου ελληνικού παρόντος. 

 

Το σεμινάριο αποτελεί την πολλαπλώς εμπλουτισμένη και επικαιροποιημένη εκδοχή ενός επιτυχημένου, ομότιτλου κύκλου διαλέξεων που είχε δώσει ο ομιλητής το 2014.

 

Giannnopoulos Course October 2018
 Colin Renfrew's theory on the dispersion of Indo-European languages.

 

Structure (in Greek)

 • 1η διάλεξη:  Μια εισαγωγή στη θεωρητική μελέτη των κοινωνιών.
 • 2η διάλεξη: Έλληνες: γλώσσα, έθνος, «φυλή». Θεωρητικές προσεγγίσεις της ταυτότητας.
 • 3η διάλεξη: Αναζητώντας τις ρίζες της ελληνικής γλώσσας: το ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα και οι αρχαίες παραδόσεις.
 • 4η διάλεξη: Το «προελληνικό υπόστρωμα», τα αρχαιότερα ίχνη της ελληνικής γλώσσας και οι προ­αλφαβητικές γραφές του Αιγαίου.
 • 5η διάλεξη: Η «έλευση των Ελλήνων» στην Εποχή του Χαλκού; Η περίοδος των Καθέτων Λακκοει­δών Τάφων (18ος – 16ος αι. π.Χ.) και η ύστερη 3η χιλιετία π.Χ.
 • 6η διάλεξη: Το παρελθόν του παρελθόντος: το χρονικό βάθος των μυθολογικών παραδόσεων και η «έλευση των Ελλήνων» στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ.
 • 7η διάλεξη: Το νεολιθικό χρονικό παράθυρο για την διασπορά των ινδοευρω­παϊκών γλωσσών.
 • 8η διάλεξη: Το παλαιολιθικό χρονικό παράθυρο για την διασπορά των ινδοευρω­παϊκών γλωσσών.
 • 9η διάλεξη: Πληθυσμιακή γενετική και προϊστορική έρευνα: μια αμφιλεγόμενη σχέση.
 • 10η διάλεξη: Η καταγωγή των (Νεο)ελλήνων: η δύσκολη πορεία από την ιστορία στην ανθρωπο­λογία.

 

Theodoros G. Giannopoulos - Short CV

Theodoros G. Giannopoulos was born in Thessaloniki in 1979 and grew up in Patras. He graduated from the Department of History, Archaeology and History of Art of the University of Athens (2000) and received his PhD degree in Prehistory and Protohistory from the University of Heidelberg (2007). His Phd thesis entitled The Last Elite of the Mycenaean World. Achaea in the Mycenaean Age and the Phenomenon of Warrior Burials in the 12th-11th Century B.C. was published in 2008 in German (Dr. Rudolf Habelt, Bonn). Upon completion of the Phd he turned to the post-doctoral research, the product of which was the monograph „The Greeks: Whence and When?“ The Mainstream Scientific Responses and the Present State of Research on the First Beginning of the Greek Civilization (Crete University Press, Herakleion 2012, 2013 Award of the Greek Academy of Sciences). The book was very positively received by the scientific community, the broader readership and the Greek media. Theodoros Giannopoulos is currently working as an Adjunct Tutor and Module Coordinator in the Programme of Study “Studies in Hellenic Culture” at the Open University of Cyprus, while he is actively engaged in research, writing and translation work. His research interests include the Aegean Bronze Age, the Indo-European problem and the prehistory of languages as well as aspects of archaeological theory, epistemology and cultural anthropology of past and present societies.

 

Selected bibliography

 • Braudel, F. 1996. Γραμματική των πολιτισμών, μτφρ. Ά. Αλεξάκης, Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυ­μα Εθνικής Τραπέζης.
 • Γιαννόπουλος, Θ. Γ. 2012. «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επι­στήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού, Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
 • Cuche, D. 2001. H έννοια της κουλτούρας στις κοινωνικές επιστήμες, μτφρ. Φ. Σιατίστας, Αθήνα: Τυπωθήτω.
 • Drews, R. 1988. The Com­ing of the Greeks. Indo-European Conquests in the Aegean and the Near East, Princeton, New Jersey: Princeton Uni­versity Press.
 • Finkelberg, M. 2005. Greeks and Pre-Greeks. Aegean Prehistory and Greek Tradition, Cambridge: Cambridge Uni­versity Press.
 • Horrocks, G. 2010. Greek. A History of the Lan­guage and its Speakers, 2nd edition, Chichester: Wiley-Blackwell.
 • Johnson, M. 2010. Archaeological Theory. An Introduction, 2η έκδοση, Malden – Oxford – Chichester: Wiley-Blackwell Publishing.
 • Mallory, J. P. – D. Q. Adams. 2006. The Oxford introduction to Proto-Indo-European and the Proto-Indo-European world, Oxford-New York: Ox­ford University Press.
 • Maran, J. 1998. Kulturwandel auf dem griechischen Festland und den Kykladen im späten 3. Jahrtau­send v. Chr., Bonn: Dr. Ru­dolf Habelt.
 • Renfrew, C. 1987. Archae­ology and Language. The Puzzle of Indo-European Origins, London: Jonathan Cape.

 

Credits

Certificate (only for attending all the lessons of the seminar)

 

Venue - How to attend

Τhe seminar will be held in the center of Athens at the premises of the City Unity College (Syntagma, Thiseos 15-17, second floor, hall 203). The seminar may also be attended online via the internet. 

 

Contact

Tel.: 210-6149103

Email:  ή   

Litous 1, Maroussi, 15124 Athens, Greece

 

Tuition fees

125 Euros (physical presence or online via the Internet)

100 Euros (physical presence or online via the Internet, for Aegeus members, unemploed archaeologists, students of archaeology)

A further discount of 10% for subscriptions until 5 October!

 

Individual attendance:

10 Euros (physical presence)

 

Payment methods

During the seminar or by bank transfer to the company's bank account

 

ALPHA BANK

Account: 157-00-2320-003924
IBAN: GR5601401570157002320003924
BIC: CRBAGRAAXXX

 

PIRAEUS BANK

Account: 6041144059085
IBAN: GR8401710410006041144059085
SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech